Derneğimiz
İletişim
Bize yazın
Ana Menu
Multimedya
Linkler

MS'İN TANI VE TEDAVİSİ

Tanı

Hastalığın tanısı birçok yolla yapılır. Laboratuar yöntemlerindeki büyük gelişmelere rağmen tanı esas olarak hastanın öyküsü ile bulgu ve belirtilere dayanır. Bu konuda uzmanlaşmış hekimlerin, hastalığın oluşum hikâyesini anlaması, hastayı muayene etmesi, bazı incelemeler yapması ve bazen hastalığın seyrini de izlemesini içerecek şekilde, bir bütünü değerlendirmesi ile tanı konulmaktadır. MR (Manyetik Rezonans), BOS (Beyin Omurilik Sıvısı) ve 'kaydedilmiş potansiyeller' gibi ileri inceleme yöntemleri, tanıyı kesinleştirmek için gereklidir.

Tedavi

MS'de yapılan tedavileri hedeflerine göre üç ana bölümde değerlendirmek mümkündür;

1-MS ataklarının tedavisi
2-MS'in seyrini değiştirmeye yönelik tedaviler
3-MS'den kaynaklanan belirtilerin tedavisi

Atak tedavisi için etkinliği kanıtlanmış olan tek ilaç “Kortizon” ya da “Steroid” adıyla anılan “Kortikosteroid” ilaçlardır. Bunlardan Metil Prednizolon en çok kullanılan ilaç olmakla birlikte benzerleri de kullanılır. Ataklarda iyi gelen Kortizon tedavileri, sonuçta hastalığın seyrini değiştirmez. Bu nedenle, ataklar dışında, devamlı olarak Kortizon kullanılmasının bir yararı yoktur. Kortizon tedavisi sırasında beslenmeye dikkat edilmelidir. Üç beyaz diye bilinen “tuz, şeker, un” ile bunları içeren yiyeceklerin azaltılması gerekmektedir. Tedavinin yan etkileri doktor tarafından dikkatlice takip edilmelidir. Kan şekeri yüksek olanlar, şeker hastaları, midesinde ülser olanlar, yüksek tansiyonlu hastalarda dikkatli olunmalı ve doktor tarafından gerekli önlemler alınmalıdır.

Hastalığın seyrini değiştirmeye yönelik olan ilaçların en belli başlı olanları beta interferonlar(Betaferon, Rebif, Avonex), ve glatiramer asetat(Copaxone)tır. Gerek atakların yineleme oranını, gerekse beyin manyetik rezonans görüntüleme tetkikinde plak sayısındaki artışı azalttıkları için belli ölçütlere uyan hastalara verilebilirler. Bunların dışında hastalığın etkinliğini baskılamak için Azathioprin Methotraxate, Cyclophosphamide, İmmunglobulinler de kullanılmakta ve daha birçok ilaçlarla tedavi çalışmaları yapılmaktadır.

Multupl Skleroz tedavisindeki önemli hedeflerden biri de hastalığın sebep olduğu şikâyetleri ortadan kaldırmaktır. Örneğin, kas spazmlarını ve sertliklerini ortadan kaldırmak için kas gevşeticiler, idrar problemlerini ortadan kaldırmak için mesane işlevlerini düzenleyici ilaçlar, yorgunluk için amantadin ve benzeri ilaçlar kullanılır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon da tedavide önemli bir yardımcı yöntemdir. Amacı güçsüzlük, hareket kabiliyetinde azalma, eklemlerde kireçlenme ve donma, kaslarda erime ve kireçlenme, yatak yaraları gibi sorunların ortadan kaldırılmasıdır.

BURSABURSA
GÜNÜN SÖZÜ

Bize Ulaşmak için (0224) 240 08 68 no'lu telefonlarından arayabilir ve bmsder@bmsder.org mail adresini kullanarak bize ulaşabilirsiniz. Bursa Multipl Skleroz Derneği